Få gode opskrifter på gode brød. Det er nemt at bage selv - og det smager meget bedre end det man kan købe hos de fleste bagere.

søndag den 27. september 2009

Sneglebrød

Et helt fantastisk "knæk-i-stykker-brød" er dette sneglebrød, som man ikke skærer skiver af, men i stedet brækker stykker af.

25 g gær
1 spsk. sukker
2 tsk. salt
5 dl vand
hvedemel
50 g smør (ikke smeltet)

Rør gæren ud i sukker, salt og vand. Tilsæt vandet lidt efter lidt, så er det nemmere at røre gæren ud.
Tilsæt ca. 300 g hvedemel og rør dejen godt sammen. Skær smørret i mindre stykker og fordel i dejen. Tilsæt nu mere mel - lidt efter lidt - og begynd at ælte med hænderne.
Brug så meget mel det kræves, før dejen er smidig og glat. Hellere lidt for båd end for tør.
Hæves i en skål tildækket i 1 times tid.
Vend dejen ud på et bord og form dejen til en lang pølse. Sno dejen sammen som en snegle og tryk den let-flad på midten. Lad endelig være med at bruge for lang tid på dette. Jo mindre du rører dejen efter hævning - jo bedre.
Hæves tildækket i 20-30 minutter.
Pensl med mælk og drys evt. med hørfrø, sesamfrø, birkes eller havregryn og bag brødet i en 250 g varm ovn i ca. 25-30 minutter.






lørdag den 19. september 2009

Græskarkernebrød

1/2 pakke frisk gær
5 dl vand
2 dl yoghurt natural - helst 3,5 % fedt, men kan sagtens gå med low- eller nonfat også
2 spsk. olie
2 tsk. salt
1/3 grov mel (ca. 200-250 g)
2/3 alm. hvedemel (ca. 400-500 g)
100 g græskarkerner

Rør gæren ud i vand. Rør yoghurt, salt og olie i. Rør ca. 75 g græskarkerner i dejen sammen med alt det grove mel. Tilsæt hvedemelet lidt af gangen, og begynd at ælte dejen godt igennnem. Brug så meget hvedemel det kræves før dejen er fin, glat og smidig - og du ikke har klistrede fingre, når du ælter.
Hviler i 1,5 timer med et klæde henover.
Formes til et brød og drysses med vand og græskarkerner. Stilles på plade ovenpå ovnen i 20-30 minutter, mens ovnen varmer op til 250 grader.
Bages i ca. 25 minutter.


torsdag den 17. september 2009

Grove koldehævede mysliboller

1/2 frisk gær
1 spsk. olie
2 tsk. salt
hakkede nødder og tørret frugt, (ca. 
150 g i alt)
1 dl havregryn
3,5 dl groft hvedemel
6,5 dl vand
hvedemel


Rør gæren ud i vand og rør olie, salt nødder/frugt og havregryn i.
Stadig med en ske eller en gaffel røres det grove hvedemel i dejen. Rør godt rundt.
Rør nu hvedemelet i dejen. Der skal nok mel i til, at dejen er klistret og ikke fast, men stadig har en god grødet substans. Du skal ikke ælte dejen.

Hviler tildækket i køleskabet natten over.

Formes til boller eller brød - helst uden brug af ekstra mel - og står på bagepladen til ovnen bliver varm. Bages herefter på 250 grader i ca. 15 minutter for boller og 30 minutter for brød.